Mentenanța unui site pe cont propriu: care sunt principalele capcane, de care te-ai putea lovi și cum se pot evita acestea

Grație celor mai noi interfețe, aparent ușor de utilizat și a soluțiilor „drag-and-drop” de creare a aplicațiilor web, mentenanța uzuală și adăugarea de conținut nou pe site-ul tău nu a fost niciodată mai accesibilă. Practic, îți poți actualiza paginile sau poți publica un articol nou pe blog din doar câteva click-uri. Cu toate acestea, sfatul nostru este ca întotdeauna să acorzi mare atenție, atunci când operezi modificări folosind secțiunea de administrare a site-ului tău. O singură chestiune căreia nu i-ai acordat atenție suficientă poate cauza probleme pentru rezolvarea cărora este posibil să fie nevoie să apelezi la un specialist și, implicit, va presupuneanumite costuri.

Noi, la NetFan, furnizăm clienților noștri informațiile de care au nevoie, pentru ca aceste mici operații de mentenanță să decurgă fără probleme. Totuși, am observat că încă sunt mici capcane, de care proprietarii de site-uri se pot lovi, de-a lungul timpului. Bineînțeles că, pentru a evita aceste inconveniente, noi oferim servicii de mentenanță, care nu numai că te vor scuti de bătăi de cap, dar îți dau siguranța că toate intervențiile sunt făcute de cineva cu experiență în domeniu și, nu în ultimul rând, la momentul potrivit.

Ca să îți faci o idee, în cele ce urmează vei putea afla mai multe detalii despre genul de probleme la care ne-am referit mai sus și, ca de obicei, vei afla și cum le poți evita pe acestea.

1. În primul rând, golește Cache-ul

Majoritatea știm cât de importantă este viteza de încărcare a unui site pentru a-ți păstra clienții mulțumiți și de te menține în primele rezultate ale căutărilor Google. Una dintre resursele, ingenioase am putea spune, care îți ajută site-ul să se încarce rapid este funcția numită cache. Prin acest proces, browserele utilizatorilor vor stoca unele din datele de pe site-ul tău, astfel încât să nu fie nevoie să le solicite de fiecare dată, când se încarcă o pagină nouă. Sunt cazuri când unele site-uri sunt construite în așa fel încât proprietarii lor vor trebui să țină cont și de stocarea cache-ului pe partea de server.

Uneori, în momentul în care se fac modificări, o parte din fișierele cache vechi poate cauza probleme, în sensul că noile modificări nu sunt vizibile pe site. De aceea, când faci mai multe intervenții, ștergerea regulată a cache-ului browserului și serverului este vitală, dacă vrei ca noile actualizări să fie imediat disponibile publicului tău.

Așadar, încearcă să-ți faci un obicei în a șterge cache-ul, de fiecare dată când actualizezi informațiile de pe site-ul tău!

2. Păstrarea consistenței aspectului site-ului

Felul cum se prezintă website-ul tău din punct de vedere estetic este un factor crucial pentru modulîn care este percepută afacerea ta. Menținerea coerentă și rafinată a aspectului face minuni, în ceea ce privește construirea încrederii în imaginea firmei tale.

Deci, trebuie să fii foarte atent la păstrarea unui aspect uniform, atunci când creezi noi pagini. Gândește-te doar, cum ar fi ca cineva să dea click pe un link, care îl va duce pe o pagină cu o atmosferă cu totul și cu totul diferită, față de restul site-ului. Ar fi oarecum derutant și frustrant pentru oricine, nu crezi?

3. Optimizarea imaginilor

Un site cu niște elemente vizuale interesante îți va părea întotdeauna mai atrăgător decât altele – nu degeaba se spune că „o imagine valorează cât 1000 de cuvinte”. Cu toate acestea, niște imagini neoptimizate pot fi ca o sabie cu două tăișuri.

Ce vrem să spunem cu asta:

  • în primul rând, niște imagini de dimensiuni foarte mari îți vor încetini timpul de încărcare a site-ului, lucru care nu va fi pe placul nimănui;
  • pe de altă parte, utilizarea unor elemente grafice de calitate mai slabă sau poate la o rezoluție scăzută, la fel nu vor lucra în avantajul tău.

Așadar, dacă privim în ansamblu, soluția ar fi aceea de a găsi un echilibru între cele două aspecte.

Concret, pentru a nu cădea în această capcană, asigură-te că imaginile de pe site-ul tău sunt unele de bună calitate și la o rezoluție înaltă. Pentru a ști dacă fotografiile tale sunt ceea ce trebuie, poți folosi un serviciu online pentru optimizarea imaginilor, care în cazul în care este nevoie, îți va ajusta fișierele, în așa fel încât acestea să arate bine și să se și încarce rapid.

4. Serviciile de găzduire

Există foarte mulți furnizori de găzduire (hosting) foarte ieftini și te vei gândi că ai făcut o afacere grozavă, alegând un plan de găzduire de 5 euro pe lună.

Ei bine, aici trebuie să îți reamintim faptul că nu tocmai des un lucru de calitate e ieftin. O găzduire ieftină poate veni la pachet cu o încărcare lentă a site-ului tău, cu perioade destul de lungi și dese uneori de ne funcționare sau, pur și simplu, când vei avea nevoie de ajutor, riști să dai greu peste cineva, să poți vorbi.

De aceea, când îți alegi serviciul de hosting, caută o firmă care să-ți ofere cel puțin aceste minime cerințe de care vorbeam mai sus (o viteză de încărcare decentă, perioade de downtime cât mai mici și, nu în ultimul rând, suport tehnic 24/7), plus un serviciu esențial și anume accesul la o soluție eficientă de backup. Vei vedea mai târziu că această facilitate îți va fi de ajutor, exact atunci când te vei aștepta cel mai puțin – mai ales dacă te gândești „nu mi se poate întâmpla tocmai mie să am nevoie de un amărât de backup”. 🙂

5. Mentenanța și actualizările făcute la timpul potrivit

Toate componentele care alcătuiesc site-ul tău trebuie actualizate frecvent, pentru a ține pasul cu ultimele tehnologii. Noile versiuni de WordPress sau plugin-urile pe care le folosești zi de zi vor evolua constant, acest lucru permițându-ți să rămâi competitiv și să protejezi eficient datele clienților tăi împotriva riscurilor de securitate.

Rularea actualizărilor este vitală pentru a menține toate piesele din angrenajul site-ului tău compatibile între ele, pentru ca totul să funcționeze impecabil. Ignorarea notificărilor de actualizare va duce, în cele din urmă, la tot felul de probleme, din ce în ce mai dese și mai sâcâitoare, iar în cele din urmă se poate ajunge până la nefuncționarea totală a site-ului.

Așadar, pentru a evita toate aceste bătăi de cap, un serviciu de mentenanță poate fi în cele mai multe cazuri o idee excelenta.

6. Pune-te în locul vizitatorilor website-ului tău

De fiecare dată când faci o modificare a site-ului, fie că este vorba de adăugarea a ceva sau eliminarea unor informații, nu uita să verifici dacă aceste schimbări sunt accesibile și vizitatorilor tăi. Pune-te în locul lor și navighează pe site-ul tău, din când în când.

Cu toții facem câteodată greșeli, așa că nu-ți face probleme din punctul acesta de vedere – sperăm că acest articol te va ajuta să eviți câteva din problemele care ar putea apărea, dacă vrei să îți asiguri singur mentenanța site-ului tău.

Dacă, totuși, sunt lucruri care ți se par prea greu de rezolvat sau poate nu ai timp, pur și simplu, să te ocupi de toate acestea, ne poți contacta pentru a beneficia de servicii extinse de asistență, de la mentenanță până la găzduirea website-ului tău.

S-ar putea să te intereseze și:

netfan cookie man

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.