Bune Practici Google pentru Magazine Online: Ghid Esențial pentru Succes în Comerțul Electronic

De curând, Google a publicat un ghid SEO avansat, care conține cele mai bune practici esențiale pentru a avea un magazin online de succes.
Astfel, Google a adăugat o secțiune nouă în pagina sa dedicată dezvoltatorilor de aplicații web, axată pe sfaturi specifice pentru site-urile de comerț electronic. Cu toate că aceste noi informații sunt destinate în principal dezvoltatorilor și specialiștilor SEO, ele sunt extrem de utile și pot fi aplicate cu succes de către orice administrator de magazin online.
Așadar, în cele ce urmează, îți vom prezenta un rezumat al celor mai importante bune practici recomandate de Google pentru crearea și optimizarea unui site de comerț electronic:
1. Unde poate apărea conținutul de comerț electronic pe Google?
În mod tradițional, Google este considerat un motor de căutare a informațiilor generale pe Internet. Dar, dacă încă nu știai, ecosistemul Google înseamnă mult mai mult decât atât – cuprinde o multitudine de servicii strâns legate de aplicațiile mobile, dar și de cele pentru desktop.
Noul ghid ne arată cum conținutul magazinului tău online poate apărea în mult mai multe locuri decât tradiționala pagină de căutare. Aceste locuri includ:
- Google Search: Rezultatele organice tradiționale.
- Google Images: Imagini de produse indexate.
- Google Lens: Recunoaștere vizuală a produselor.
- Google Shopping Tab: Secțiunea dedicată cumpărăturilor, unde produsele tale pot apărea prin feed-uri specifice.
- Google My Business: Pentru magazinele fizice, oferind informații despre locație și produse.
- Google Maps: Vizibilitate pentru magazinele fizice integrate cu harta.
Astfel, datele despre produs sunt, în mod clar, cel mai important tip de conținut, care, împreună cu alte tipuri de informații (imagini de înaltă calitate, locația magazinului, recenzii etc.), sunt de ajutor cumpărătorilor în procesul de achiziționare de produse sau servicii online.
În acest context, Google recomandă promovarea produselor și prin recenzii, oferte speciale sau chiar transmisiuni live pe platforme precum YouTube, Facebook, Instagram etc., pentru a crea un ecosistem de vizibilitate complex.
2. Adăugarea datelor structurate despre produse
Datele structurate (Schema Markup) sunt esențiale pentru a ajuta motoarele de căutare să înțeleagă contextul informațiilor de pe site-ul tău. Acestea te pot ajuta ca produsele din magazinul tău online să apară în căutările Google sub forma unor “rezultate îmbogățite” (rich results), cum ar fi prețul, ratingul, disponibilitatea etc., ceea ce atrage mult mai multă atenție.
Noul ghid de bune practici recomandă câteva moduri de a indica Google informații despre produsele tale, iar cel mai eficient este prin încărcarea unui feed de produse pe platforma Google Merchant Center. Acest feed este vital pentru a-ți afișa produsele în Google Shopping și alte suprafețe Google.
3. Acordă o deosebită atenție adreselor URL pentru magazinul tău online
Să lămurim ce este un URL. URL vine de la Uniform Resource Locator și nu este altceva decât adresa unică a unei resurse de date pe internet (în cazul nostru, adresa unei pagini de pe site-ul nostru sau a unui produs).
O bună structurare a URL-urilor de pe site-ul tău va ajuta Google să indexeze eficient paginile și să înțeleagă ierarhia conținutului. O structură de adrese URL construită neglijent nu poate aduce decât dezavantaje magazinului tău online, deoarece poate crea confuzie sau poate determina ca părți importante ale site-ului să fie ignorate de Google.
Concret, o structură optimă a URL-urilor site-ului tău ar trebui să ajute motoarele de căutare să înțeleagă mai bine conținutul paginilor. Iată câteva sugestii:
- Minimizează numărul de URL-uri alternative care returnează același conținut (problema conținutului duplicat), pentru a evita ca Google să adreseze mai multe cereri site-ului tău decât este nevoie și pentru a consolida autoritatea unei singure pagini. Utilizează redirecționări 301 sau tag-uri canonice (
<link rel="canonical" href="..."/>
). - În cazul în care textul din compunerea acestor URL-uri este redactat cu litere mici și mari (case-sensitive), va trebui să te asiguri că acestea sunt redactate cu un singur fel de caractere (de preferat, minuscule). Astfel, Google va putea mult mai ușor să indexeze paginile magazinului tău online.
- Asigură-te că fiecare pagină are un URL unic și descriptiv.
- O bună idee este aceea de a include cuvinte relevante în conținutul URL-urilor (slug-uri), astfel Google va înțelege mult mai bine despre ce este vorba în pagina respectivă.
4. Asigură-te că secțiunea de navigare a magazinului tău online este adecvată pentru roboții de căutare Google
Navigarea site-ului tău este esențială nu doar pentru experiența utilizatorilor, ci și pentru roboții de căutare. Atât cumpărătorii, cât și motoarele de căutare trebuie să aibă posibilitatea să înțeleagă foarte ușor despre ce este vorba pe site-ul tău și unde pot găsi ceea ce caută folosind partea de navigare.
Ce trebuie făcut și în această privință din punctul de vedere al bunelor practici pentru comerț electronic?
În principiu, ar trebui să urmezi un traseu logic și intuitiv în structura de navigare (breadcrumb-uri, meniuri principale și sub-meniuri) prin adăugarea:
- De link-uri din meniul principal al site-ului către paginile de categorii ale magazinului.
- Din paginile de categorii către paginile de sub-categorii (dacă este cazul).
- Și, în final, de aici către paginile de produs.
Această structură ierarhică ajută Google să înțeleagă relațiile dintre paginile tale și să le indexeze mai eficient.
Pe scurt: Optimizează-ți Magazinul Online Conform Recomandărilor Google!
Toate aceste informații prezentate mai sus subliniază un avantaj important pe care Google îl aduce afacerilor care doresc să își dezvolte o prezență solidă în comerțul electronic. Respectarea acestor bune practici este crucială pentru a-ți crește vizibilitatea, a atrage trafic calificat și a-ți maximiza vânzările în mediul online.
De asemenea, aceste recomandări ajută profesioniștii din domeniu, cum ar fi echipa Netfan, să adopte cele mai noi standarde pentru o mai bună optimizare SEO a magazinelor online și pentru o dezvoltare web solidă.
Dacă simți că ai nevoie de ajutor pentru a implementa aceste strategii sau pentru a-ți construi un magazin online performant, nu ezita să ne contactezi. Suntem aici să te ghidăm spre succes în e-commerce!