Când este momentul potrivit să apelezi la marketingul digital: înainte sau după lansarea site-ului tău?

Te gândești, de ceva timp, la noul tău site: un design impecabil, funcționalități de ultimă generație, o prezență online care te va catapulta spre succes. Ești nerăbdător să îl vezi online! Dar, te-ai întrebat vreodată când este, de fapt, momentul potrivit să te gândești la marketingul digital?
Mulți antreprenori cred că marketingul digital este un pas secundar, ceva ce faci după ce site-ul este gata și funcțional. “Până la urmă,” îți spui, “nu am cum să atrag clienți înainte ca site-ul meu să existe, nu-i așa?” Ei bine, aici ai parțial dreptate.
Realitatea este însă alta: chiar înainte de lansarea site-ului este momentul perfect pentru a arunca o privire serioasă asupra marketingului digital! Cu o strategie bine pusă la punct, vei fi sigur că noul tău site beneficiază de toate resursele de marketing, perfect integrate încă din start, gata pentru a fi valorificate exact la momentul în care ai nevoie.
Azi, vom descoperi împreună de ce această tactică proactivă va lucra masiv în avantajul tău. Dar, mai întâi de toate, hai să clarificăm: ce este, mai exact, marketingul digital?
1. Ce este, de fapt, Marketingul Digital?
Marketingul digital este un termen-umbrelă care se referă la o gamă vastă de activități menite să atragă, să vândă și să păstreze clienții folosind o multitudine de mijloace și canale digitale. Acesta include totul, de la SEO (Optimizare pentru Motoarele de Căutare) și publicitate PPC (Pay-Per-Click), până la marketing prin email, strategii de social media și marketing de conținut.
Așadar, răspunsul la întrebarea noastră din titlu este nuanțat: soluția corectă poate fi oricare dintre cele două variante – înainte sau după lansare, dar eficiența maximă se atinge atunci când ele se completează reciproc.
2. Cum știi pe ce tip de marketing digital să te concentrezi?
Diferite companii pun accent variat pe diferite tipuri de marketing digital, iar acest lucru este absolut normal. Dar de ce crezi că este așa de firesc? Explicația cea mai pertinentă este că afacerile de succes au alocat suficient timp pentru a-și cunoaște propriul public.
Cheia unui marketing digital eficient este înțelegerea modului în care audiența ta se comportă online și găsirea celor mai bune mijloace prin care mesajul tău să-și atingă ținta. Acest proces implică:
- Cercetare Detaliată: Alocă timp suficient pentru cercetarea și crearea unui profil detaliat al potențialului tău client (buyer persona).
- Comportament Online: În acest mod vei ajunge să înțelegi, de exemplu, ce platforme de social media sunt folosite cel mai mult de publicul tău țintă, ce tipuri de conținut consumă, ce probleme încearcă să rezolve și ce termeni de căutare ar putea introduce pe Google.
- Mesaje Personalizate: Pe baza acestor informații, vei putea deduce ce mesaje de marketing îi vor atrage către serviciile sau produsele tale.
3. În ce fel ar trebui ca marketingul digital să-ți afecteze site-ul în etapa de dezvoltare?
Aceasta este întrebarea crucială. Integrarea marketingului digital în faza de dezvoltare a site-ului tău este un avantaj strategic imens.
- Publicitate PPC (Pay-Per-Click): Dacă ți-ai propus să utilizezi publicitate PPC, trebuie să ai o idee clară despre unde vrei să ajungă potențialii clienți pe site-ul tău (landing pages optimizate) și cum vor fi direcționați de acolo către finalizarea unei achiziții sau a unei acțiuni dorite (un formular de contact, o abonare la newsletter etc.). Structura site-ului trebuie să faciliteze aceste conversii încă de la început.
- SEO și Marketing de Conținut: O strategie care este de cele mai multe ori câștigătoare este crearea unui conținut bogat de informații sau chiar a unui blog pe site. Acest lucru te poate ajuta să generezi trafic organic din căutările Google și îți poate oferi o mulțime de subiecte grozave pentru crearea de postări de marketing pe rețelele sociale.
- Structură Optimizată: Găsirea, încă de la început, a celui mai eficient mod în care site-ul tău va fi structurat pentru a găzdui conținutul de care ai nevoie va însemna că, pe viitor, nu va trebui să-ți faci mari probleme cu privire la eventuale modificări majore. Operațiunile de acest gen pot dura mai mult timp decât te-ai aștepta dacă nu sunt planificate inițial.
Așadar, în mod evident, site-ul tău este destinația finală pentru potențialii tăi clienți. Pe măsură ce te conectezi cu aceștia folosind o serie de tehnici de marketing digital, este esențial să ai totul pus la punct încă de la bun început.
4. Dar atunci când site-ul tău este deja online?
OK, să presupunem că ai urmat sfaturile de mai sus și acum ai un site bine structurat, gata pentru diversele metode de marketing digital. Ce urmează? O etapă la fel de importantă: efectuarea celor mai “fine reglaje” pentru ca totul să meargă ca la carte.
În momentul în care noul tău site este online, acesta va începe să fie indexat de motoarele de căutare. Acest lucru îți va oferi o nouă serie de instrumente analitice numai bune de valorificat (cum ar fi Google Analytics și Google Search Console).
Din acest punct, poți deveni proactiv în ceea ce privește implementarea eficientă a strategiei tale de marketing digital și, de asemenea, evaluarea performanței acesteia – atât din punctul de vedere al elementelor integrate în site-ul tău (ex: rata de conversie a paginilor de destinație), cât și legat de modul de funcționare al diferitelor fațete ale marketingului digital (ex: performanța campaniilor PPC sau a postărilor pe social media), înainte de efectuarea oricăror eventuale ajustări.
Cum te poate ajuta Netfan să îți lansezi afacerea online?
La Netfan, nu doar că ai pe cineva alături de tine care să te ajute să aduci la viață acel site la care visezi, ci te putem și îndruma pas cu pas în implementarea unei strategii online eficiente, prin intermediul serviciilor noastre cheie.
Când spunem “pas cu pas”, ne referim la faptul că putem pune umărul de la efectuarea unei cercetări de piață timpurii și strategii de conținut și SEO eficiente (care includ SEO tehnic și on-page integrat în web development), până la conceperea unui web design intuitiv și atrăgător (UI/UX) și crearea unei identități vizuale coerente și profesionale. Ne asigurăm că fiecare aspect al prezenței tale online este optimizat pentru succes. De asemenea, pentru a-ți pune produsele în cea mai bună lumină, te ajutăm cu fotografie profesională, esențială pentru un impact vizual puternic.
Pentru a afla mai multe detalii despre cum ar putea arăta o strategie online eficientă, personalizată nevoilor tale, contactează-ne astăzi!