Te gândești de ceva vreme să îți lansezi afacerea ta în mediul online și plănuiești totul cu foarte mare atenție. De la rezervarea unui domeniu de Internet, construirea efectivă a noului tău site și până la momentul lansării este un drum lung și anevoios.
Ca să îți mai ușurăm puțin acest parcurs, astăzi, o să discutăm puțin despre poate cel mai important pas și anume înregistrarea unui domeniu pentru noul tău site.
Pentru a înregistra un nou domeniu de Internet, este necesar să ții cont de câteva principii sau bune practici, dacă vrei, care te vor asigura că tot procesul va decurge fără probleme.
Dacă te gândești bine, numele de domeniu va fi un atu foarte important pentru afacerea ta. Va fi primul contact cu clienții tăi și, credem noi, cea mai importantă investiție pe care poți face în această „călătorie” a prezenței firmei tale în mediul online.
Toate aceste bune practici, îți vor da încrederea că operațiunile tale online vor decurge impecabil și te vor ajuta să eviți probleme neplăcute, cum ar fi expirarea domeniului sau chiar deturnarea ulterioară a acestuia.
Primii pași pe care urmează să-i faci ar putea fi considerați puțin mai tehnici, dar după cum vei vedea procesul nu este atât de complicat pe cât ți-ai putea imagina. Așadar, să începem cu aspectele fundamentale ale înregistrării unui nume de domeniu de Internet.
1. Folosește întotdeauna serviciile unei firme recunoscute, care oferă servicii de înregistrare a unui domeniu de Internet
Te-ai gândit deja la un nume de domeniu pentru noul tău site, ai verificat online și pare că este disponibil. Ce faci mai departe?
Începi prin a căuta o cale de a achiziționa domeniul, iar un mod pentru a face acest lucru este să apelezi la serviciile unei firme care se ocupă cu etapa în care ne aflăm. Ca să fie totul cât mai simplu, în cele ce urmează vom numi firma „registrar”, așa cum sunt cunoscute astfel de companii.
E musai să lucrezi cu un registrar binecunoscut, cu un istoric respectabil și o bază substanțială de clienți. Nu, nu este un lucru rău să lucrezi cu o firmă mică, dar te poți aștepta ca aceasta să dispară, iar numele domeniului tău de Internet odată cu el. Nu vrei să ți se întâmple asta, nu-i așa?
Ca recomandare, pentru înregistrarea domeniilor de tip .ro, cel mai indicat registrar este ROTLD, care este în același timp și autoritatea oficială din țara noastră, ce administrează domeniile românești de Internet.
2. Asigură-te că noul tău domeniu de Internet este înregistrat pe numele firmei tale sau personal pe numele tău
Când înregistrezi noul nume de domeniu, asigură-te chiar de la început că acesta este pe numele persoanei potrivite sau al companiei tale. Ai fi surprins câte domenii figurează pe numele unui angajat, contractor sau prieten. Intuitiv, dacă acel angajat pleacă sau relația ta cu un contractor sau prieten se schimbă este posibil să pierzi accesul la domeniul tău, lucru echivalent cu încetarea deținerii drepturilor asupra domeniului.
Recuperarea acelui nume de domeniu ar putea dura o perioadălungă, de ordinul anilor și, nu în ultimul rând, ar implica costuri suplimentare. Nu ar fi prea plăcut, nu-i așa?
De aceea, cel mai important lucru este să te asiguri că înregistrezi totul pe numele tău sau al firmei tale – astfel vei fi scutit pe viitor de probleme de genul celor de mai sus.
3. Folosește o adresă de email adecvată
Întocmai cum spuneam, adresa de email asociată cu înregistrarea domeniului tău va juca un rol foarte important. Această adresă va servi ca modalitate de contact pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de domeniul tău de Internet.
Așadar, asigură-te că nu este una pe care o folosești în fiecare zi, ci un cont securizat, la care vei avea întotdeauna acces. De asemenea, un fapt demn de reținut este acela că, în cazul în care site-ul tău devine ținta unor oameni cu intenții nu tocmai bune, utilizarea unui email personal care se identifică cu o persoană din cadrul firmei tale poate face domeniul tău mult mai vulnerabil la atacurile de tip phishing.
4. Alege întotdeauna parole puternice și păstrează-le în siguranță
Indiferent dacă intenționezi să gestionezi tranzacțiile făcute prin intermediul magazinului tău online sau, pur și simplu, acest site să fie un portal de informații pentru firma ta, nu credem că îți dorești ca o persoană să intre acolo și să încurce lucrurile. De aceea, alegerea unor parole foarte sigure merită cu adevărat un plus de atenție.
Așadar, uită de parolele evidente, cum ar fi combinațiile simple de numere, ziua ta de naștere sau numele animalului tău de companie. Ca să îți ușurezi această sarcină poți utiliza cu încredere un serviciu de stocare a parolelor, cum ar fi LastPass, astfel încât atunci când trebuie să revii și să te loghezi în contul tău de domeniu, toate informațiile de care ai nevoie sunt chiar acolo.
5. Păstrează întotdeauna informațiile de înregistrare actualizate
Atunci când vrei să înregistrezi și să creezi noul tău domeniu de Internet, trebuie să furnizezi datele de contact registrar-ului. Aceste informații sunt stocate și puse la dispoziția publicului, datorită unui serviciu universal de căutare, numit WHOIS.
De aceea, sunt nenumărate motive pentru care este vital să păstrezi informațiile la zi. Nu doar pentru faptul că registrar-ul va folosi aceste date în cazul în care ar trebui să te contacteze, dar și de alte persoane care vor să afle mai multe detalii despre firma ta.
De asemenea, e bine de știut că datele de contact sunt luate în considerare de motoarele de căutare, atunci când acestea decid cum să îți clasifice site-ul, așa că te sfătuim să te asiguri că sunt vizibile, lucru care, evident, îți va aduce un plus din punct de vedere SEO.
6. Asigură-te că reînnoirea domeniului tău va decurge fără nicio problemă
În sfârșit, acum după ce ai parcurs pașii de mai sus și ai înregistrat noul tău domeniu de Internet, mai este încă un detaliu, de care ar trebui să te ocupi: reînnoirea cu succes a acestuia – că se va întâmpla peste un an, sau oricare perioadă de timp de acum înainte. Reînnoirea domeniului tău este esențială pentru a fi sigur că site-ul îți va rămâne funcțional în continuare.
Asigură-te că reînnoiești întotdeauna la timp, setând un memento. Fii foarte atent la notificările primite de la furnizorul tău de domeniu de Internet, iar în cazul în care contul de email asociat acestui scop nu îl folosești în mod frecvent, setează redirecționarea mesajelor către un unul pe care îl folosești zi de zi.
La fel, dacă ai configurat reînnoirea automată, asigură-te că detaliile de plată sunt de actualitate, iar dacă ai îndoieli, pentru liniștea ta mai adaugă un card de credit de rezervă.
Pe scurt, ce trebuie să reținem din toate aceste informații:
Stabilitatea și securitatea numelui domeniului tău de Internet pot fi considerate drept o piatră de temelie pentru stimularea încrederii bazei de clienți existenți și potențiali și, implicit, scopului final, anume acela de a avea o afacere de succes. Doar gândește-te cam cât ai avea de suferit doar la capitolul încredere, dacă nu ai reuși să păstrezi continuitatea numelui de domeniu de Internet.
Cam atât pentru săptămâna aceasta. Pe marțea viitoare!