Care este diferența între PPC și SEO

Cu siguranță, nu de puține ori, ai avut impresia că nu înțelegi unele lucruri în legătură cu lumea aceasta a Internetului. Dacă te face cumva să te simți mai bine, vrem să îți spunem că nu ești singura persoană în această situație. De-a lungul aventurii tale online, te-ai lovit de o mulțime de termeni (acronime în majoritatea lor), despre care nu aveai nici cea mai vagă idee ce reprezintă, ai căutat răspunsul online și poate nu ai înțeles întru totul sensul lor.

Pentru a mai demistifica câteva dintre aceste noțiuni specifice Internetului și pe care le întâlnim din ce în ce mai des, astăzi vom vorbi nu numai despre ce reprezintă PPC și SEO, dar și care este diferența dintre cele două.

În cazul în care nu ai mai întâlnit, până acum, acești termeni, atunci credem că este momentul să afli mai multe despre ei, pentru că atunci când vine vorba de a avea succes cu afacerea ta online, este posibil să nu existe doi aliați mai puternici.

1. Ce este PPC?

În primul rând, trebuie să știm, de la bun început, că PPC și SEO sunt niște forme de SEM (Search Engine Marketing). Dacă discutăm despre PPC, acest acronim vine de la Pay Per Click și descrie o formă de publicitate online, prin care trebuie să licitezi pentru reclama de pe primele pagini ale rezultatelor motoarelor de căutare sau anumite site-uri de Internet și să plătești doar atunci când un utilizator face click pe anunțul tău. Există mai mulți furnizori de asemenea servicii, dar Google Ads este cel mai cunoscut și cel mai folosit serviciu PPC din lume.

Ca să îți faci o idee despre aceste servicii PPC, îți dăm ca exemplu momentul în care efectuezi o căutare Google și, în funcție de termenii de căutare pe care îi introduci în bara de căutare, vei descoperi aceste anunțuri plătite, care sunt evidențiate cu un fond de culoare gălbuie și au trecută mențiunea „Anunț” lângă ele.

2. Dar SEO?

Imediat sub aceste rezultate ale căutării Google, care sunt evidențiate ca anunțuri, îți apar rezultatele organice de căutare. Aceste rezultate sunt prezentate nu pentru că cineva a plătit pentru a le plasa acolo, ci pentru că Google le consideră cele mai relevante pentru termenii introduși de tine pentru căutare. Ca să fii cu un pas înaintea concurenței, trebuie să profiți de avantajul SEO sau, dacă vrei, de tehnicile de optimizare pentru motoarele de căutare, pentru a te asigura că Google îți va evalua site-ul ca fiind unul care oferă conținut de calitate și, implicit, îl va afișa în primele rezultate ale căutărilor.

Acum, este posibil să crezi că SEO este foarte simplu și la îndemâna oricui, dar, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa. În acest proces, cuvintele cheie au un rol însemnat, dar vei vedea că totul implică mult mai mult decât atât – Google devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai inteligent, în ceea ce privește livrarea de rezultate relevante căutării tale și face treaba asta din ce în ce mai precis. Așadar, cu cât ai mai multă concurență pe nișa ta de piață, cu atât SEO va trebui să fie mai punctual, pentru a îți împinge site-ul în topul SERP (Search Engine Results Page).

Dacă ai tăi concurenți din piață sunt deja acolo sus în căutările Google, este posibil ca site-ul tău să nu fie afișat prea repede unde îți dorești. Construirea unei baze solide de SEO poate dura o perioadă mai mare de timp, dar pe termen lung este, fără îndoială, un efort pentru care vei fi răsplătit din plin.

3. Așadar, care este diferența dintre PPC și SEO?

Atât PPC dar și SEO sunt metode valoroase de a genera trafic către site-ul tău, dar, în esență, diferența dintre cele două este următoarea: publicul provenit din partea de SEO (sau trafic organic, cum mai este cunoscut) este gratuit.

Vizitatorii pe care îi primești cu ajutorul campaniilor de publicitate PPC au un cost – după cum spuneam mai sus, un cost de fiecare dată când cineva face click pe anunțul tău și ajunge pe una din paginile tale.

Că tot vorbeam de costuri, trebuie să recunoaștem că, în timp ce traficul bazat pe SEO este gratuit în momentul în care ajunge la tine pe site, un SEO de calitate reprezintă în cele mai multe cazuri o investiție fie că vorbim de timpul alocat implementării și întreținerii SEO, fie bani cheltuiți pentru angajarea unei firme, care oferă servicii SEO, pentru a fi sigur că totul va funcționa perfect.

Acum, o să te gândești că ambele forme de SEM au un cost și numai PPC garantează plasarea pe prima pagină a rezultatelor căutării. De ce ar trebui să îți mai bați capul cu SEO? Răspunsul este unul simplu, dar de o importanță vitală: PPC este nemaipomenit, dar când în momentul în care nu o să mai plătești, traficul către site-ul tău s-a oprit.

Pe de altă parte, în cazul SEO, o implementare ca la carte pe site-ul tău va însemna că traficul continuă să circule în continuare, indiferent dacă plătești sau nu. Tu ce ai alege?

4. Până la urmă pe ce ar fi bine să pui mai mare accent?

Depinde de la caz la caz: uneori, are mai mult sens să investești mai multă energie și bani în PPC, alteori în SEO. Cu toate acestea, pentru majoritatea afacerilor, o aplicare armonioasă a ambelor forme de marketing digital este soluția care aduce cele mai bune rezultate.

PPC este recomandat atunci când ai de prezentat un produs cu conversie ridicată: cei care dau click pe anunțul tău își doresc cel mai probabil să și cumpere curând.

Vizitator cu vizitator, SEO poate că nu oferă același procent de conversii ca PPC, dar te va ajuta să îți construiești un nume și, pe termen lung, să genereze clienți potențiali valoroși.

Ca o mică sugestie, e bine de știut că experiența campaniilor PPC ne ajută să observăm cuvintele cheie care obțin cele mai bune conversii, ulterior încorporarea lor în SEO poate fi un punct de plecare excelent. Așadar, folosirea inteligentă a celor două instrumente nu poate fi decât benefică afacerii tale.

Tot nu știi de unde să începi?

Noi te putem sfătui asupra tipurilor de SEM, pe care ar trebui să te concentrezi. Indiferent de obiectivul pe care îl urmărești, te asigurăm că întotdeauna poți apela la noi pentru a beneficia de o soluție potrivită, adaptată afacerii tale.

S-ar putea să te intereseze și:

netfan cookie man

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.